"Responsabilizare si buna guvernare prin evaluare"
Proiect finantat prin Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - "Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta contra coruptiei"
"Strategia nationala anticoruptie privind sectoarele vulnerabile si administratia publica locala pe perioada 2008-2010 cuprinde o serie de principii generale privind prevenirea şi combaterea coruptiei precum şi de promovare a integrităţii şi eticii, transparenţei, responsabilizării şi bunei guvernări. Societatea civilă are un rol important în implementarea acestor principii, în identificarea acţiunilor concrete pentru reducerea corupţiei şi sporirea transparenţei în administraţia publică. Modelul promovat în acest sens de Comisia Europeană, ţările OECD1 şi de Banca Mondială în ultimii 20 de ani în managementul public este acela al utilizării monitorizării şi evaluării şi al bugetării bazată pe performanţă. În aceste ţări presiunea în creştere pentru ca guvernele lor să răspundă public şi să explice în mod transparent performanţa realizată este exercitată de societatea civilă şi de Parlament, care sunt principalii factori care generează cerere pentru evaluare. În România problema este că această presiune este exercitată atipic şi atehnic, preponderent de către mass-media, iar ”actorii” care în mod tradiţional ar trebui să-şi asume acest rol, fie nu au capacitatea tehnică (nu deţin suficient know-how), fie nu au capacitatea instituţională (nu au resursele umane şi financiare necesare) de a pleda pentru utilizarea unor instrumente eficace anticorupţie, cum este evaluarea. Aceasta şi pentru că în România există un grad foarte redus de conştientizare şi de cunoaştere a rolului important pe care evaluarea îl poate avea în combaterea corupţiei şi în sporirea transparenţei şi eficienţei managementului public.
Scopul proiectului este de a spori eficienţa acţiunilor de prevenire şi combatere a corupţiei la nivel naţional prin promovarea unui mijloc concret de creştere a integrităţii şi eticii, transparenţei, responsabilizării şi bunei guvernări.
Obiectivele generale ale proiectului sunt următoarele:
• Creşterea capacităţii reprezentanţilor societăţii civile în utilizarea evaluării ca instrument de sporire a integrităţii, eticii, transparenţei, responsabilizării şi bunei guvernări;
• Creşterea conştientizării factorilor interesaţi şi a mass-mediei cu privire la utilitatea evaluării în sporirea integrităţii, eticii, transparenţei, responsabilizării şi a bunei guvernări.
Acest site este realizat de către Asociaţia de Evaluare EVALROM în cadrul
proiectului "Responsabilizare şi bună guvernare prin evaluare" finanţat de
Uniunea Europeană prin programul Facilitate de Tranziţie 2007, "Consolidarea sprijinului societăţii civile în lupta împotriva corupţiei"
Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene.
Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine
iniţiatorilor site-ului web.
Pentru informaţii despre celelalte programe finanţate de
Uniunea Europeană în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind aderarea României la Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
Pentru eventualele sesizări sau informaţii despre proiectele Phare: cfcu.phare@mfinante.ro